Ska du starta eget? Steg-för-steg
Har du noggrant övervägt vad det innebär att starta eget och känner dig redo att ta steget? Då är det dags att ta hand om de formella detaljerna och det tillhörande administrativa arbetet. Vi vägleder dig genom processen steg för steg!
Välj bolagsform
Beroende på verksamhetens art är det viktigt att välja rätt bolagsform med tanke på ansvar, ekonomisk risk och om du planerar att starta eget ensam eller tillsammans med andra. De vanligaste bolagsformerna inkluderar enskild firma, handelsbolag och aktiebolag.
Vilka faktorer påverkar ditt val av bolagsform?
- Om du kommer att ha parallella inkomster från en anställning.
- Om du överväger att ta lån för företaget, vilket kan vara fördelaktigt med ett aktiebolag.
- Om du är beredd att investera 25 000 kr i aktiekapital, vilket krävs för ett aktiebolag.
Läs mer om vilken bolagsform som passar för dig HÄR!
Välj företagsnamn (och domännamn)
Ditt företagsnamn bör underlätta för kunderna att hitta dig och måste vara unikt och skilja sig från andra företag. Namnet bör också vara förenligt med din verksamhet och inte vara vilseledande. Se till att göra det lätt att komma ihåg och lägga på minnet.
Kontrollera om företagsnamnet är tillgängligt hos Bolagsverket eller genom att registrera det hos verksamt.se. Komplettera med ett domännamn som är lätt etsar sig fast hos dina framtida kunder.
Registrera företaget (F-skatt och moms)
Genomför den formella företagsregistreringen på verksamt.se, där du kan:
- Registrera dig som arbetsgivare
- Ansöka om F-skatt eller FA-skatt
- Anmäla att du ska vara momsregistrerad
- Registrera ditt företagsnamn
- Ange SNI-kod (läs mer om SNI-kod HÄR)
F-skatt krävs för tjänsteföretag. Du är ansvarig för att själv betala skatt och sociala avgifter när någon anlitar dig. F/A-skatt är ett alternativ för de som både har en anställning och driver eget företag. Momsregistrering krävs om ditt företag säljer för över 30 000 kr exklusive moms per år.
Skaffa eventuella tillstånd
Vissa verksamheter kräver tillstånd, som exempelvis restauranger, finansiella tjänster, eller verksamheter som hanterar djur eller kemiska produkter. Kontakta en näringslivsrådgivare i din kommun för att få information om vilka tillstånd ditt företag eventuellt behöver.
Öppna ett företagskonto
Öppna ett företagskonto hos en bank för att skilja på privata och företagets pengar. Även om det inte är formellt krav för enskilda firmor underlättar det att ha ett företagskonto och koppla ett bankgiro dit.
Skaffa och registrera ett kassaregister
Om ditt företag hanterar kontantbetalningar eller betalningar med kontokort krävs ett kassaregister. Registrera det hos Skatteverket genom deras tjänst “Kassaregister”. Läs mer om kassaregister HÄR.
Skaffa en personalliggare
För vissa verksamheter som byggbranschen, fordonsservice, kropps- och skönhetsvård, livsmedels- eller tobaksgrossister, hotell- och restaurangbranschen och tvätteribranschen krävs en personalliggare. Vi rekommenderar en digital version, som har koppling till Fortnox. Detta underlättar administration, och de anställda kan enkelt redovisa sina arbetade timmar.
Teckna nödvändiga företagsförsäkringar
Vid uppstarten behöver du försäkringar för ditt företag och eventuellt för dina anställda. Vilka försäkringar du behöver beror på verksamhetens karaktär och eventuella risker.
Lös bokföring och redovisning genom att höra av dig till oss
Som företagare är du lagligt skyldig att föra bokföring. Det innebär att registrera händelser som inköp och försäljning. Du kan välja att sköta bokföringen själv eller anlita en redovisningsbyrå för att underlätta arbetet, och frigöra rejält med tid. Gissningsvis har du INTE startat företag för att du älskar bokföring och ekonomiadministration. Låt oss hjälpa dig att hjälpa dig själv!
Skapa en företagshemsida
En digital närvaro är idag nödvändig för de flesta företag, även om du inte planerar att sälja produkter online. En hemsida är en förutsättning för digital marknadsföring på plattformar som Google, Instagram eller Facebook. Vi använde oss av Haj Agency för vår finfina hemsida.
Känns det som mycket att hålla koll på? Fullt förståeligt, men vi tror på dig! Du löser det här! Vill du har oss i din ringhörna? Vill du lägga dina timmar på något annat än ekonomi? Hör av dig antingen via mail (info@yourcfo.se) eller på telefon 031-14 66 46. Vi är redo att ta emot dig med öppna armar!