Skip to main content

Skatteplanering inför årsbokslut

Skriven av Ida Nilsson
16 November, 2023
Dela Nyhet

Hösten är i full gång, och här på Your CFO förbereder vi inför bokslut. En stor och betydelsefull del av detta är skatteplanering. Proaktiv skatteplanering är en viktig del i ett företags ekonomi. Många tycker att det är ett svårt ämne. Därför har vi tagit fram en lättöverskådlig lista, för att du ska kunna börja fundera på vad och hur du ska göra inför bokslut och skatteplanering.

Företagets resultat och utdelning

Utvärdera ditt företags ekonomiska resultat och överväg hur mycket du vill ta ut som vinstutdelning. Det är viktigt att hitta en balans mellan att ta ut tillräckligt med vinst för ditt eget behov och att behålla kapital i företaget för framtida tillväxt.

Utdelningsutrymme

Se till att du har tillräckligt med utdelningsutrymme i ditt företag för att kunna ta ut vinsten som utdelning. Med utdelningsutrymme menas den del av vinsten som kan tas ut som utdelning med en förmånlig skattesats.

Skatteeffektiva utdelningar

Utdelning beskattas vanligtvis lägre än lön. Därför bör du överväga att ta ut en större del av din ersättning som utdelning om det är möjligt. Se till att du följer gällande skatteregler och att utdelningarna är rimliga i förhållande till företagets resultat. Funderar du redan nu på hur mycket skatt som ska betalas? Skatteverket har ett verktyg som kan ge dig en estimering på vad som ska betalas i skatt. Klicka här för att kika!

Lön till dig själv

Om du tar ut lön från ditt företag, se till att lönen är rimlig i förhållande till det arbete du utför och marknadsmässiga löner för liknande positioner. Lönen till dig och eventuella anställda påverkar också ditt lågbeskattade utdelningsutrymme.

Skatteavdrag och kostnader

Gå igenom företagets kostnader och se till att alla berättigade skatteavdrag har utnyttjats. Detta kan inkludera avdrag för resor, representation, arbetsrum hemma och andra affärskostnader.

Investeringar och avskrivningar

Överväg att investera i tillgångar som kan avskrivas över tid, vilket minskar företagets beskattningsbara vinst. Avskrivningar kan vara ett effektivt sätt att minska skatteskulden. Har ditt företag nått ett bra resultat hittills i år? Om du vet att du behöver göra en investering inom snar framtid, så är det en god idé att fundera på om den ska göras innan räkenskapsåret nått sitt slut. Detta sänker ditt skattemässiga resultat.

Pensionssparande

Hela 40 % av Sveriges egenföretagare saknar idag tjänstepension! Undersök möjligheten att göra avsättningar till din privata pension genom företaget. Detta kan vara skattemässigt förmånligt och bidra till din framtida ekonomiska trygghet. Undersök också om löneväxling kan vara förmånligt för dig.

Skattekonto och moms

Se till att företagets skattekonton och momsredovisning är uppdaterade och i god ordning. Detta gör att du undviker onödiga påföljder och räntekostnader.

Konsultera en redovisningskonsult eller skatterådgivare

Om du är osäker på hur du bäst ska skatteplanera inför årsbokslutet, kontakta en redovisningskonsult eller skatterådgivare. De kan ge skräddarsydda råd baserat på din specifika situation och gällande skatteregler. Vi tipsar såklart om oss, som redan hjälper många egenföretagare till en mer lönsam skatteplanering.

Tidpunkt för uttag

Tänk på tidpunkten för uttag av vinstutdelning. Ibland kan det vara fördelaktigt att ta utdelning före eller efter årsskiftet beroende på ditt personliga skatteläge.

Framtida planering

Använd årsbokslutet som en möjlighet att planera för det kommande året. Utvärdera ditt företags ekonomiska mål och strategier för att säkerställa hållbar tillväxt och skatteeffektivitet.

Det är viktigt att man noterar att skatteregler ändras över tid, och att det är viktigt att hålla sig uppdaterad kring vad som gäller. Därför är det alltid bäst att rådgöra med en redovisningskonsult eller skatterådgivare. Det underlättar att diskutera med någon som är väl insatt i de senaste reglerna och förändringarna som gäller för just dig och ditt företag. Skatteplanering ska självklart alltid vara laglig och etisk.

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO