Skip to main content

Hur mycket ska du ta ut i lön?

Skriven av Ida Nilsson
19 February, 2024
Dela Nyhet

Detta kan vara svårt att veta för dig som tidigare endast varit anställd, och kanske inte haft full koll på vad din lön kostar för en arbetsgivare. Här går vi igenom vad du ska tänka på, och vad som kan vara bra att veta.

Vad avgör hur mycket lön du kan ta ut?

Det enkla svaret är; din vinst. Nu menar vi inte den officiella vinsten i slutet av året, utan mer konceptet månad för månad. Har du pengar kvar efter att alla utgifter har betalats? Det är från detta som lönen tas ut. Har du sålt för 100 000 en månad, och du haft kostnader för 28 000, så finns det 72 000 kr kvar. Detta är vad du har tillgängligt för lön, även om vi absolut rekommenderar att man sparar och har en liten buffert i sitt företag. På så sätt behöver du inte ha panik om det skulle gå sämre någon månad, eller om en kund inte betalar i tid.

Skillnaden mellan lönekostnad och lön i ett aktiebolag

I ett aktiebolag anses du alltid vara anställd när du tar ut lön, även om du äger företaget. Varje löneutbetalning innebär att du betalar både lön och skatt, arbetsgivaravgift samt sociala avgifter till Skatteverket.

Något som kan vara bra att ha i åtanke är att du varje år får lov att ta aktieutdelning, förutsatt att du gått med vinst och att det finns pengar för det i företaget. En del av vinsten beskattas till en lägre sats (20%) jämfört med löneutbetalningen, förutsatt att man gjort sin läxa och fyllt i sin K10-blankett (som vi ÄLSKAR och som du kan läsa mer om här).

Funderar du på att ta utdelning och mindre lön? Tänk på att utdelningen inte betalar in till din allmäna pension, men det gör lönen. Inbetalningen till den allmänna pensionen maximeras vid en lön på 51 208 kr/månad (2023). Har du en högre lön än detta så kan du med fördel hitta på annat än vanlig lön, dvs kanske utdelning eller varför inte löneväxling (som du kan läsa mer om här).

Vad består lönekostnaden av?

Innan du blev egenföretagare så trodde du kanske att din bruttolön på 30 000 kostade din arbetsgivare exakt samma summa. Ack, om det ändå vore så väl. Bruttolönen är bara en del (även om det är en rätt stor del) av den totala lönekostnaden.

  • Bruttolön
  • Arbetsgivaravgift och sociala avgifter
  • Eventuella förmåner

Lönen – Brutto? Netto?

Ordet brutto kommer från latients “brutus” vilket betyder rå. Har du svårt att komma ihåg skillnaden mellan bruttolön och nettolön så kan du tänka dig att bruttolönen är den råa ingrediensen du köper i affären, och nettolönen är den färdigbakade kakan som landar på ditt bankkonto den 25:e varje månad.

Bruttolönen består av olika bitar; nettolön, kommunalskatt, statlig skatt (om man har tur/är skicklig och har hög lön) och arbetsgivaravgift. Hur stora är bitarna, utöver nettolönen?

  • Arbetsgivaravgift, vanligtvis 31,42%, med varierande procentsatser beroende på ålder.
  • Kommunalskatt, som påverkas av vilken kommun du bor i (oftast 32-33%).
  • Statlig skatt på inkomster över 51 200 SEK per månad (2023) med en skattesats på 20%.

Men om jag har enskild firma då?

I enskild firma så är du och företaget samma person, och du beskattas inte för pengarna du tar ut ur företaget. Detta kallas för “eget uttag”, och påverkar som sagt inte beskattningen. När ditt räkenskapsår är slut så gör du ett litet bokslut, och deklarerar sedan. Har du gjort en vinst så betalar du skatt och egenavgifter på vinsten. Din skatt baseras alltså på ditt årliga resultat i din enskilda firma.

I enskild firma så betalar du inkomstskatt och egenavgifter. 2024 ligger egenavgifterna på 28,97 % av den skattemässiga vinsten. Kommunal inkomstskatt varierar beroende på vart man bor men ligger runt 32-33%. Om du 2024 tjänar mer än 615 300 kr så kommer det som överstiger den summan att beskattas med ytterligare 20 % – den så kallade statliga inkomstskatten. Når du upp hit så är det en bra idé att fundera på att ombilda till AB, då det är mer fördelaktigt rent skattemässigt.

Känns det som mycket att hålla koll på? Fullt förståeligt, det är ju faktiskt ett heltidsjobb att sköta ett företags ekonomi. Skulle du hellre vilja lägga dina timmar på något annat än ekonomi? Hör av dig antingen via mail (info@yourcfo.se) eller på telefon 031-14 66 46. Vi är redo att ta emot dig med öppna armar!

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO