Skip to main content

Löneväxling – förmånligt pensionssparande för dig?

Skriven av Ida Nilsson
14 November, 2023
Dela Nyhet

Att säkra en trygg och bekymmersfri pension är något som många strävar efter. Men hur gör man? Det finns många olika sätt, och det är lätt att gå lite vilse bland alla alternativ och råd som man får. I detta inlägget så förklarar vi ett av sätten man kan öka sitt pensionssparande på. Ordet har du säkert redan hört; löneväxling. Detta är en av de strategier som kan hjälpa dig att nå dina sparmål för din pension.

Här förklarar vi vad löneväxling är, hur det kan påverka din ekonomi (både nu och vid pension), vad du bör tänka på innan du väljer att löneväxla, samt de positiva och negativa aspekterna av denna sparform. Dessutom kommer vi att diskutera när det är fördelaktigt att löneväxla, och när det kanske inte är den bästa lösningen för dig.

Vad är löneväxling?

Löneväxling är en av de metoder som kan användas för att öka ditt pensionssparande. Detta görs genom att byta ut en del av din bruttolön mot just pensionssparande. Istället för att få pengarna utbetalade som lön till dig direkt, skickas de till din pensionsfond. Detta innebär att du betalar mindre skatt på den del av din lön som du löneväxlar, vilket kan vara förmånligt på flera sätt. Kort och gott – du växlar ut en del av din lön till pension.

Vad ska man tänka på innan man löneväxlar?

Innan du beslutar dig för att löneväxla bör du överväga följande faktorer:

  • Din nuvarande ekonomiska situation: Har du fortfarande tillräckligt med pengar kvar efter löneväxlingen? Det är viktigt att noga tänka och räkna efter. Du behöver fortfarande kunna täcka dina nuvarande utgifter. Det är också viktigt att planera in en buffert för eventuella oplanerade utgifter. Kylskåp och diskmaskiner har ju en förmåga att gå sönder vid de absolut mest opassande tillfällena.
  • Pensionssparande: Erbjuder din nuvarande arbetsgivare någon form av matchning av pensionssparande? Om de gör det, se till att du utnyttjar detta fullt ut innan du överväger löneväxling. Är du din egen arbetsgivare, och inte riktigt säker på om du i nuläget matchar, eller hur man gör? Hör av dig, så kan vi ge dig lite goda råd.
  • Likvida medel: Vissa typer av löneväxling är permanenta, medan andra kan ångras. Det är viktigt att du är helt införstådd med villkoren för löneväxlingen och om du har möjlighet att återgå till din tidigare lön om det skulle behövas.

Vad är positivt med löneväxling?

  • Lägre skatt: När du löneväxlar minskar din beskattningsbara inkomst, eftersom den del av din lön som du löneväxlar inte räknas som skattepliktig inkomst. Detta innebär att du betalar mindre i inkomstskatt varje månad.
  • Uppskjuten skatt: De besparingar du får via din löneväxling kommer inte beskattas förrän du tar ut pengarna från din pensionsfond, när du gått i pension. Detta ger dig en skattemässig fördel över tid, eftersom du kan investera de sparade skattepengarna och låta dem växa i din pensionsfond.
  • Ökat pensionskapital: Denna är lite uppenbar, men genom löneväxling ökar du ditt pensionskapital så tidigt som möjligt. Din pension hinner växa sig så stor som möjligt innan det är dags att njuta av den. Den välkända ränta-på-ränta-effekten får chansen att visa vad den går för.
  • Automatiskt sparande: För många är det ibland svårt att se pensionen som något annat än något avlägset som sker i framtiden. Löneväxling sker automatiskt varje månad, vilket kan hjälpa de av oss som har problem med disciplin vad gäller sparande.

Vad är negativt med löneväxling?

  • Mindre pengar i plånboken: Genom att löneväxla minskar den del av din lön som du har tillgång till direkt, vilket kan påverka din ekonomiska flexibilitet. Det är viktigt att noga tänka och räkna igenom sina månadskostnader först.
  • Risker med pensionsfonder: Precis som med alla investeringar finns det risker med att investera i pensionsfonder. Avkastningen är inte garanterad. Det gamla talesättet “satsa inte mer än du har råd att förlora” gäller. Självklart kan man välja fonder med väldigt låg riskprofil. Det är också viktigt att tänka igenom – vad för typ av fond man vill investera i.
  • Låsning av likvida medel: Vissa löneväxlingsavtal kan vara svåra att ångra eller ändra, vilket kan bli problematiskt om din ekonomiska situation förändras. Som nämnt tidigare; kolla igenom villkoren noga!

När är det fördelaktigt att löneväxla?

Löneväxling kan vara fördelaktig om du har en stabil ekonomi och vill öka ditt pensionskapital samtidigt som du minskar din nuvarande skatt. Det kan också vara bra om din arbetsgivare erbjuder matchning av pensionssparande, eftersom detta kan maximera ditt sparande. Den främsta anledning är om du är uppe och nosar på en högre marginalskatt (läs om vad marginalskatt är här).
Den biten som är över gränsen för statlig skatt kan med absolut fördel löneväxlas. Så om du har turen att marginalbeskattas så är löneväxling definitivt ett alternativ att fundera över.

När är det inte fördelaktigt att löneväxla?

Det kan vara mindre fördelaktigt att löneväxla om du har en osäker ekonomisk situation eller om din arbetsgivare inte erbjuder någon matchning av pensionssparande. Om du tror att du kommer att behöva tillgång till hela din lön varje månad för att täcka dina utgifter ska detta också tas med i beräkningen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan löneväxling vara en effektiv strategi för att öka ditt pensionssparande, men det är viktigt att noggrant överväga dina ekonomiska mål och din situation innan du beslutar dig.
Att rådgöra med en trevlig och kunnig redovisningskonsult är till hjälp för att undersöka om löneväxling kan vara rätt för dig. Hör av dig till oss här, så filar vi på en lösning tillsammans!

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO