K10-blanketten – vad är den egentligen, och varför älskar vi den?
På Your CFO är vi inte bara galna i siffror och bokföring, utan vårt hjärta klappar även extra starkt för den fantastiska K10-blanketten!
För er oinvigda och kunskapstörstiga vill vi här informera om denna fantastiska blankett, och hur den kan komma att förändra ditt liv. Eller i alla fall beskattningen på din utdelning, vilket vi alla kan komma överens om är ungefär samma sak.
Här följer lite nyttig information om K10-blanketten, och varför vi rekommenderar att denna fylls i varje år.
Lågbeskattad utdelning – visst låter det trevligt?
Varje år kan ägaren i ett fåmansföretag ta ut en del av vinsten (förutsatt att det går bra för företaget). Denna utdelning beskattas med 30-58 % i skatt, beroende på vad man tjänat under året. MEN utdelning från fåmansföretag kan till en viss nivå beskattas som inkomst av kapital. Då beskattas endast 20 % (rent tekniskt 30 procent på 2/3 av utdelningen, men att skriva 20% är mindre förvirrande). Reglerna som reglerar detta kallas för “3:12-reglerna”, något som många kanske känner igen.
För att räkna ut hur stor del av utdelningen som beskattas som kapital med skattesatsen på 20 % behövs K10 -blanketten fyllas i. Det är alltså tack vare denna hjälten som du kommer spara en hel del pengar på din utdelning. I K10-blanketten kan man antingen använda sig av förenklingsregeln, eller huvudregeln. Huvudregeln är även känd som regeln om lönebaserat fördelningsutrymme, vilket låter väldigt tjusigt.
Förenklingsregel
Förenklingsregeln är precis som det låter; en regel som gör det relativt enkelt att komma underfund med hur mycket av din utdelning som ska beskattas till 20%. Varje år räknar Skatteverket ut ett schablonbelopp (2,75 gånger inkomstbasbeloppet) – för år 2022 så är detta belopp 187 550 kr. Om din K-10:a är ifylld med förenklingsregeln betyder det att du kan ta ut 187 550 kr (2022) till endast 20 % beskattning!
Huvudregeln
Huvudregeln är baserat till största del på hur mycket lön som betalats i företaget under året. Den är därför lite krångligare att beräkna. Man räknar omkostnadsbeloppet (dvs det du betalade för dina aktieandelar) x 9,23 % + lönebaserat utrymme (50 % av löneunderlaget, men max 50 ggr mer än din egen eller närståendes lön) + sparat utdelningsutrymme från förra året x 103,23%. Phew!
Så varför ska denna älskade blankett fyllas i varje år?
Även om du inte tar ut någon vinst från företaget, så ska blanketten fyllas i. Utdelningsutrymmet kan nämligen rulla vidare till nästa år, och multipliceras då med 103,23 %. Det är då detta som kallas för sparat utdelningsutrymme.
Om du fyller i K10 i år, utan att ta ut vinst så kan du nästa år använda dig av detta årets utdelningsutrymme x 103,23 % PLUS innevarande års utdelningsutrymme. Och tar du ingen utdelning nästa år heller, så rullar det bara på. Just därför är det otroligt viktigt att fylla i denna blankett, varje år.
Är du osäker på hur du ska gå tillväga så rekommenderar vi att du hör av dig.
Om det inte har framkommit i denna text, så vill vi vara tydliga med att vi ä-l-s-k-a-r K10:or, och vi är ruskigt duktiga på dom.
Känner du dig fundersam, förvirrad eller otroligt taggad på att få hjälp med din K-10:a?
Hör av dig till oss på info@yourcfo.se!