Skip to main content

Spara på skatt som egenföretagare

Skriven av Ida Nilsson
16 October, 2023
Dela Nyhet

Som egenföretagare kommer du snabbt att förstå att skatt är en av de största utgifterna du kommer att möta i din verksamhet. Ett vanligt uttryck bland redovisningskonsulter är “Att du betalar skatt betyuder att du går med vinst, och det är ju positivt”. Och ja, det har vi rätt i, men att skatta onödigt mycket är.. ja, just det; onödigt. Det finns många lagliga sätt att minimera din skatte och maximera din nettovinst. I det här inlägget kommer utforskar vi att några olika avdrag och skatteplaneringsstrategier som egenföretagare kan använda sig av.

1. Håll ordning på dina utgifter

En grundläggande regel för att spara på skatten (och bara rent allmänt) är att hålla ordning på dina utgifter. Var noggrann med att dokumentera alla affärsrelaterade kostnader, inklusive kvitton och fakturor. Detta inkluderar allt från kontorsmaterial till resor och representation. En bra bokföringssystem (Fortnox exempelvis) eller bokföringsprogramvara är ovärderlig för detta ändamål.

2. Nyttja avdrag för hemmakontor

Om du arbetar hemifrån kan du ha rätt till avdrag för hemmakontor. Detta innebär att du kan dra av en del av dina hyres- eller bostadslånskostnader, samt kostnader för el och internet (OBS: dessa måste kunna bevisas), som är kopplade till din arbetsplats. Det är dock viktigt att följa Skatteverkets riktlinjer för detta avdrag.

3. Utnyttja avdrag för fordon och resor

Om du använder ditt fordon för företagsändamål kan du dra av vissa kostnader för bränsle, underhåll och reparationer. Du kan också dra av kostnader för resor i tjänsten, inklusive flyg, hotell och måltider. Här är det viktigt att noggrant dokumentera dina affärsrelaterade resor.

4. Överväg att bilda en företagsstruktur

Valet av företagsstruktur kan ha stor inverkan på din skattesituation. Till exempel kan ett aktiebolag ha andra skattefördelar än en enskild firma. Holdingbolag kan också vara något att överväga, om du inte äger företaget till 100 %.

5. Maximera pensionssparande

Ett annat sätt att minska din nuvarande skatt och säkerställa en bättre ekonomisk framtid är att investera i pensionssparande för egenföretagare. Upp till 35 % av din lön kan du sätta av som pension, och detta är avdragsgillt, och sänker därmed ditt skattemässiga resultat.

6. Investeringsstrategier

Tänk på hur du kan använda investeringar och kapitalvinststrategier för att minimera skatten. Har du ett högt resultat detta året, och behöver nya verktyg inför nästa år? Köp dom innan årsskiftet!

7. Håll dig informerad

Skattelagstiftningen förändras regelbundet, så det är viktigt att hålla dig informerad om de senaste reglerna och förordningarna som påverkar ditt företag. En skatteexpert kan hjälpa dig att hålla koll på dessa förändringar. Är du kund hos oss kan du slappna av – vi håller koll åt dig.

Att optimera din skattesituation som egenföretagare kräver noggran planering och djupgående kunskap om skattelagstiftningen. Det är klokt att samarbeta med en skatteexpert eller redovisningskonsult som kan hjälpa dig att utnyttja de avdrag och strategier som är mest lönsamma för din verksamhet. Genom att göra detta kan du minimera summan skatt du betalar och öka din nettovinst, vilket är en nyckel till framgång som egenföretagare.

Hör av dig till oss, så hjälper vi dig!

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO