Skip to main content

Eget kapital – vad betyder det egentligen?

Skriven av Ida Nilsson
14 March, 2025
Dela Nyhet

Eget kapital är en viktig pusselbit i ditt företags ekonomi och kan enkelt förklaras som skillnaden mellan företagets tillgångar och skulder. Ju mer eget kapital, desto stabilare står ditt företag när vinden viner. Men hur funkar det egentligen, och vad ska du som egenföretagare tänka på? Unna dig en kopp te eller kaffe, så sätter vi oss ner och reder ut detta!

Vad ingår i eget kapital?

Det egna kapitalet är summan av det kapital du satt in i företaget, vinster som återstår efter egna uttag eller aktieutdelning, samt eventuella kapitaltillskott du tillfört i efterhand. För enskilda firmor och handelsbolag påverkas det egna kapitalet direkt av ägarens insättningar och uttag, medan det i aktiebolag delas in i två delar:

  • Bundet eget kapital – Här hittar vi aktiekapital, uppskrivningsfond och reservfond. Dessa medel måste stanna i företaget och kan inte delas ut till aktieägarna.
  • Fritt eget kapital – Det här är den del av kapitalet som faktiskt kan delas ut till ägarna, till exempel genom aktieutdelning. Här ingår balanserad vinst och årets resultat.

Vad påverkar eget kapital?

Om ditt företag gör vinst ökar det egna kapitalet – grattis! Det stärker din ekonomiska buffert och gör företaget mindre beroende av lån. Men om du tar ut för mycket pengar ur bolaget, eller om företaget går med förlust, kan det egna kapitalet minska eller till och med bli negativt. Det betyder att skulderna är större än tillgångarna, vilket kan vara ett varningstecken både för dig och eventuella långivare. När detta händer brukar man säga att det egna kapital är förbrukat. Vi har en hel artikel om det, där du kan läsa mer. Klicka här!

Eget kapital i balansräkningen

När du kikar på företagets balansräkning ser du det egna kapitalet på kreditsidan (minussidan). Det beror på att det egna kapitalet tekniskt sett räknas som en skuld till dig som ägare – ditt företag är ju skyldig dig det kapital du har investerat. Är du lite osäker på tusan det är du tittar på när du kikar på ditt företags balansräkning? Det är du inte ensam om! Även detta har vi en hel (fantastiskt informativ) artikel om, som du kan läsa om du klickar här.

Starta aktiebolag? Tänk på detta!

Sugen på att ta steget, och starta eget? Spännande! Vi håller tummarna för dig, och rekommenderar att du hör av dig till oss, så vi kan stötta dig från början. Vänta inte med att höra av dig tills saker känns som om de håller på att gå på sned, utan hör av dig redan nu (vi är supertrevliga). Om du väljer att starta ett privat aktiebolag behöver du minst 25 000 kronor i aktiekapital (för publika bolag gäller 500 000 kronor). Dessa pengar kan användas till investeringar i företaget, men se upp – om mer än hälften av aktiekapitalet förbrukas måste du upprätta en kontrollbalansräkning och inom åtta månader återställa kapitalet (läs mer om det här).

Vilka konton används?

Bokföringsmässigt hittar du eget kapital i kontoklass 2 enligt BAS-kontoplanen, närmare bestämt:

  • 2010–2059 för enskilda firmor och handelsbolag
  • 2060–2079 för ideella föreningar och stiftelser
  • 2080–2099 för aktiebolag och ekonomiska föreningar

Att ha koll på eget kapital är en nyckel till sund företagsutveckling. Vill du ha hjälp att analysera din balansräkning och se hur du kan stärka ditt företags ekonomi? Hör av dig till oss på Your CFO – vi älskar siffror och älskar att hjälpa företagare att förstå dem!

Annat som vi brinner för: digitalisering och effektivisering. Vi är otroligt måna om att du som kund får ut det mesta av din ekonomi, och informationen som bokföringen ger dig. Därför leverar vi den i realtid, vilket ger dig kanonbra beslutsunderlag.

Mail: info@yourcfo.se
Telefon: 031-14 66 46

Ida Nilsson

Senior Accounting Consultant, YourCFO