Skip to main content

Förbrukat aktiekapital – vad betyder det?

Skriven av Ida Nilsson
15 October, 2024
Dela Nyhet

Att hålla koll på bolagets ekonomi är en nyckelfaktor för framgång, särskilt i tider då företagets lönsamhet kanske inte är på topp. Det finns nämligen ett scenario du verkligen vill undvika – att hamna i ett läge där ditt bolag har förbrukat aktiekapital. Men vad innebär det egentligen? Och vad händer om du hamnar i den situationen?

Vad är eget kapital?

I ett aktiebolag är det egna kapitalet skillnaden mellan bolagets tillgångar och skulder. Det fungerar som företagets finansiella buffert. Har du precis startat ett bolag med ett insatt aktiekapital på 25 000 kronor och ännu inte dragit på dig några kostnader, är det egna kapitalet fortfarande 25 000 kronor. Men om du skulle ha kostnader på 5 000 kronor minskar det egna kapitalet till 20 000 kronor.

Vad innebär förbrukat aktiekapital?

Ett aktiebolag anses ha förbrukat sitt kapital om det egna kapitalet understiger hälften av det insatta aktiekapitalet. Om du har ett aktiekapital på 25 000 kronor och ditt egna kapital sjunker under 12 500 kronor, så är aktiekapitalet förbrukat. Det är vanligt att detta händer i nystartade bolag. De har ofta höga initiala kostnader, innan verksamheten riktigt sätter igång. Men det kan såklart också drabba mer etablerade bolag, när tiderna är lite tuffare, som under Corona-tiden.

Om du märker att ditt företag går med förlust under året är det viktigt att du håller ett extra öga på exakt hur stor förlusten förväntas bli. Om förlusten skulle bli för stor så kommer detta att påverka det egna kapitalet på ett negativt sätt.

Vad händer om halva aktiekapitalet är förbrukat?

Om du har skäl att tro att det egna kapitalet har sjunkit under halva aktiekapitalet, så måste du underätta bolagets styrelse om detta. Styrelsen måste omgående upprätta en kontrollbalansräkning. Vad är en kontrollbalansräkning, undrar du kanske? En sådan räknar upp bolagets tillgångar och skulder. Den används för att avgöra om företaget kan fortsätta driva verksamheten som vanligt eller om det krävs åtgärder för att återställa kapitalet. Kort sammanfattat visar en kontrollbalansräkning (eller KBR som det också är känt som) om företaget kan betala sina skulder eller inte. Om det inte verkar som om företaget kommer kunna betala sina skulder så har man problem. Kapitalet kan då inte återställas, och då kan företaget behöva likvideras. I detta fall kan styrelsen bli personligt ansvarig för bolagets skulder, särskilt om en kontrollbalansräkning inte upprättasdes i tid. Så se upp, och håll koll!

Hur undviker du att förbruka aktiekapitalet?

Förbrukat aktiekapital låter ju inte direkt som något man vill uppleva. Så hur ska vi göra för att slippa detta gissel? För att undvika att hamna i den här situationen är det viktigt att regelbundet övervaka företagets ekonomi. Detta kan vara lite svårt om man sköter allt själv, så vi rekommenderar att man avnänder sig av ett proffs (vi rekommenderar varmt oss själva!). Förutom att be ett proffs om hjälp, så ger ett högre aktiekapital dig större marginal att hantera förluster. Att spara tidigare års vinster som ett balanserat resultat hjälper också till att täcka eventuella förluster. Startade du ditt bolag med ett högre aktiekapital, till exempel 50 000 eller 100 000 kronor? Om du vet att kommande år kan bli knaggligt, så är det vara klokt att låta inte minska kapitalet. Det är också lite krångligt att minska aktiekapitalet, så detta rekommenderar vi inte.
Det vi rekommenderar är att hålla koll på ditt resultat, och agera i tid.

Vill du ha bättre koll på ditt bolags ekonomi?

Känner du att det är svårt att hålla kolla på resultatet? Hur ska du då kunna agera i rätt tid, om det skulle bli såpass stressigt att aktiekapitalet förbrukas?

Hos Your CFO hjälper vi dig att navigera i ekonomins djungel, så du slipper oroa dig för förbrukat kapital och kan fokusera på att driva ditt företag framåt. Har du fortfarande frågor eller känner dig osäker, tveka inte att ta kontakt med oss, så kan vi kan guida dig rätt. Hör av dig, antingen via mail (info@yourcfo.se) eller på telefon 031-14 66 46. Vi ser fram emot att höra från dig!

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO