Balansräkning för nybörjare – så förstår du din BR

Har du någonsin tittat på en balansräkning och känt att den lika gärna kunde vara skriven på grekiska? Du är inte ensam! Många egenföretagare försöker undvika att tänka och titta på den mycket som de kan, men balansräkningen är ett bra verktyg för att förstå ditt företags ekonomi. Och vet du vad? Det är helt okej att inte kunna allt om balansräkningar – det är ju precis därför du har oss, dina redovisningskonsulter!
Låt oss bryta ner detta i mindre, mer lättsmälta delar.
Vad är en balansräkning egentligen?
En balansräkning är en ögonblicksbild av ditt företags ekonomi vid en specifik tidpunkt. Tänk dig att du tar ett foto av företagets ekonomiska situation just nu – det är vad balansräkningen gör. Den visar vad företaget äger (tillgångar), vad det är skyldigt (skulder) och hur mycket som faktiskt är ditt (eget kapital). Och den allra viktigaste regeln? Tillgångar måste alltid vara lika med skulder plus eget kapital:
Tillgångar = Skulder + Eget kapital
Om siffrorna inte stämmer har något blivit fel. Den måste balansera. Det är därför den kallas för just balansräkning.
Två sidor av samma mynt
Balansräkningen är uppdelad i två huvuddelar:
Tillgångar – Vad företaget äger och kan använda i sin verksamhet.
Skulder & eget kapital – Hur dessa tillgångar har finansierats.
Tillgångar – vad ditt företag äger
Dessa delas i sin tur upp i två kategorier, anläggningstillgångar och omsättningstillgångar:
- Anläggningstillgångar: Långsiktiga tillgångar, sådant som du behåller länge, som maskiner, datorer och bilar. Dessa tappar ofta i värde, och därför skrivs de av över tid.
- Omsättningstillgångar: Kortfristiga tillgångar, sådant som du använder upp snabbare, som pengar på banken, kundfordringar och lager.
Skulder och eget kapital – Hur allt är finansierat
Här ser vi vart pengarna kommer ifrån – antingen är det egna pengar (eget kapital) eller från lån och andra skulder.
- Eget kapital: Företagets egna pengar, som består av insatt kapital (ex aktiekapital), tidigre års resultat, och årets resultat.
- Långfristiga skulder: Lån som ska betalas på längre sikt.
- Kortfristiga skulder: Företagets löpande kostnade och skulder som ska betalas inom det närmaste året. Leverantörsskulder, moms, skatt och arbetsgivaravgifter är exempel på kortfristiga skulder.
Vilken information kan du få ut av din balansräkning?
Nu när du känner dig lite mer bekväm med vad en balansräkning är och vad de olika delarna består av så kan vi kika lite närmare på nyckeltal som är knutna till balansräkningen. Nyckeltal är till för att visa hur företaget mår, och räknas ut med olika formler. Tre av de viktigaste för balansräkningen är:
1. Soliditet – Hur stabilt är företaget?
Soliditet visar hur stor del av företagets tillgångar som är finansierade med eget kapital istället för lån. Ett högre värde betyder att företaget är mindre beroende av lån och har en stabil ekonomi.
📐Formel: Soliditet (%) = (Eget kapital / Totala tillgångar) × 100
Exempel: Om ditt företag har 500 000 kr i eget kapital och 1 000 000 kr i totala tillgångar:
(500 000 / 1 000 000) × 100 = 50% av företagets tillgångar är finansierade med eget kapital, vilket är ganska stabilt!
2. Kassalikviditet – Har vi råd att betala räkningar?
Kassalikviditeten visar om företaget har tillräckligt med pengar för att betala sina kortfristiga skulder. Ett värde över 100 % betyder att det finns mer omsättningstillgångar än kortfristiga skulder – vilket är bra!
📐Formel: Kassalikviditet (%) = (Omsättningstillgångar exkl. varulager / Kortfristiga skulder) × 100
Exempel: Om företaget har 300 000 kr i omsättningstillgångar (exklusive varulager) och 200 000 kr i kortfristiga skulder:
(300 000 / 200 000) × 100 = 150% vilket betyder att företaget har 1,5 gånger så mycket kortfristiga tillgångar som skulder – vilket betyder att räkningarna bör kunna betalas utan problem!
3. Skuldsättningsgrad – Hur mycket har vi lånat?
Skuldsättningsgraden visar hur mycket företaget har lånat i förhållande till sitt egna kapital. Ett högre värde betyder att företaget är mer belånat.
📐Formel: Skuldsättningsgrad = Totala skulder / Eget kapital
Exempel: Om företaget har 600 000 kr i skulder och 400 000 kr i eget kapital:
600 000 / 400 000 = 1,5, vilket betyder att för varje krona i eget kapital har företaget 1,50 kr i skulder. Ett lägre värde betyder lägre risk, medan ett högre värde kan innebära större finansiell risk.
Kort sammanfattning – så hänger det ihop!
📊 Balansräkningen visar hur företaget står ekonomiskt vid en viss tidpunkt.
- Tillgångar visar vad företaget äger.
- Skulder & eget kapital visar hur tillgångarna är finansierade.
💰 Tillgångar = Skulder + Eget kapital
Detta måste alltid balansera!
Slutligen – du är inte ensam!
Om det är så att du känner dig osäker på vad din balansräkning säger dig – ingen fara! Det är precis därför vi på Your CFO finns här. Du är expert på ditt jobb, och vi är experter på bokföring. Vill du ha hjälp att tyda siffrorna och förstå vad de betyder för dig? Hör av dig så går vi igenom det tillsammans – utan krångliga ord och utan att någon behöver känna sig dum! 😊
Mail: info@yourcfo.se
Telefon: 031-14 66 46