Skip to main content

Organisera din bokföring – 5 enkla steg

Skriven av Ida Nilsson
4 October, 2023
Dela Nyhet

Bokföring. bokföring, bokföring.. Ah, bara ordet kan räcka för att axlarna ska åka upp till öronen. Har du svårt att hålla ordning och reda i din bokföring? Du är absolut inte ensam. De allra flesta egenföretagare som sköter sin egen bokföring känner att de har svårt att få ett helhetsgrepp om sin ekonomi. För att hjälpa till har vi skapat en lista för dig som vill ha hjälp att få en mer organiserad bokföring.

Steg 1: Separera företags- och personliga finanser

Det allra första steget är det kanske absolut viktigaste steget. Att tydligt separera dina företags- och personliga finanser är verkligen det absolut första du ska göra. Detta innebär att du bör ha separata bankkonton och kreditkort för ditt företag och din personliga ekonomi. Genom att hålla dem åtskilda blir det enklare att spåra och rapportera företagstransaktioner korrekt. Vi rekommenderar SEB och Handelsbanken, som bland annat har schysta villkor för företagare, och fantastiska kopplingar till vårt favoritsystem Fortnox.

Steg 2: Använd ett ordentligt bokföringssystem

Ett effektivt bokföringssystem är nyckeln till att lyckas med att organisera din bokföring. Vi rekommenderar Fortnox alla dagar i veckan – det är användarvänligt, prisvärt och flexibelt. Du behöver alltså inte byta redovisningsprogram när du utvecklar din verksamhet. Med hjälp av Fortnox så kan du se till att du kategoriserar och dokumenterar varje affärstransaktion noggrant, inklusive kvitton och fakturor. Fortnox har också ett otroligt bra stöd för fakturering, som är användarvänligt och tidsbesparande. De har till och med ett alternativ för dig som tycker det är svårt att följa upp inbetalningar och kräva in pengar.

Steg 3: Fastställ en bokföringsrutin

Skapa en regelbunden bokföringsrutin och håll dig till den. Detta kan innebära att du bokför varje dag, vecka eller månad, beroende på storleken på ditt företag och volymen av transaktioner. Ju mer konsekvent du är, desto mindre risk för misstag. För att göra tröskeln lägre och göra det enklare att faktiskt sköta bokföringen rekommenderar vi att du gör detta minst en gång per vecka. Det är ett bra sätt att hålla koll på hur det går för ditt företag. Köp lite go-fika och brygg en god kopp kaffe eller te, och gör en mysig grej av det. Vi har det mysigt på jobbet nästan hela tiden (eftersom vi bokför varje dag).

Steg 4: Automatisera och använd teknik

Teknik och automatisering blir allt vanligare, men många drar sig för att använda sig av detta. Automatisering har skapats för att förenkla och förbättra din bokföring. Många bokföringsprogram erbjuder funktioner som automatisk import av banktransaktioner och bra hjälp vid skapande av fakturor. Detta sparar tid och minimerar fel som kan uppstå vid manuell inmatning. Den mänskliga faktorn är oftast det som gör att det blir fel i bokföringen. Genom att komma bort från manuell inmatning så mycket som möjligt så sänks din felmarginal avsevärt. Det är därför viktigt att lägga lite extra tid i början, för att lägga in olika regler i programvaran, som i längden kommer att spara mycket av din tid.

Steg 5: Följ upp och granska regelbundet

Slutligen är det viktigt att regelbundet följa upp och granska din bokföring. Gå igenom dina finansiella rapporter och jämför dem med dina mål och din budget. Detta ger dig insikter i din företags ekonomiska hälsa och gör det möjligt att vidta åtgärder i tid om något verkar vara ur balans. Det gör också att du kan följa upp om en viss åtgärd har gett resultat. Gör du detta en gång i månaden så får du enkelt fram information om vad som lönar sig, och hur du kan lägga om dina resurser för att ge företaget så stor vinst som möjligt.

Att organisera din bokföring på ett strukturerat sätt är avgörande för att undvika stress och problem på lång sikt. Genom att följa dessa fem steg kan du effektivisera din bokföringsprocess, minska risken för fel och fokusera mer på att driva och utveckla ditt företag. Om du hellre vill att någon annan sköter det hela åt dig, så finns vi här. Vi erbjuder även rådgivning för dig som gärna sköter bokföringen själv, men som kanske vill ha lite goda råd på vägen.

Så, känner du dig osäker på hur du ska gå tillväga hjälper vi mer än gärna till. Ditt personliga team av siffernördar är redo att stå i din ringhörna och coacha och heja fram dig och ditt företag! Hör av dig till oss här!

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO