Arbetskläder – vad får dras av?
Skriven av Ida Nilsson
3 October, 2023
Dela Nyhet

Arbetskläder är ärligt talat ganska snårigt, och Skatteverket är förvånansvärt snåla när det gäller vad som får dras och inte. Vi rekommenderar alltid att man är försiktig i vad som köps in, och delas ut. För att vara helt säker, hör av dig till oss innan du bestämmer dig för att göra ett inköp.
Skattefria arbetskläder
Med skattefria arbetskläder menas att personen som mottar arbetskläderna inte behöver förmånsbeskattas på sin lön. Företaget som köpt in kläderna kan kostnadsföra dom, vilket betyder att de kan dras av som kostnad. Får man klädbidrag av sin arbetsgivare så är detta alltid något som beskattas på lönen.
Vad gäller för olika typer av arbetskläder?
Uniformer:
- Om den anställda får en gratis uniform från sin arbetsgivare, en särskild klädsel för jobbet som utförs, behöver den anställda inte betala skatt på uniformen. Uniformen ska se annorlunda ut än vanliga kläder och användas för att visa vilken den anställdes yrkesroll är.
- Ibland inkluderar uniformen också speciella skor eller stövlar. I detta fallet är dessa också skattefria.
Andra arbetskläder:
- Vissa andra arbetskläder, som skyddskläder, är skattefria under vissa förutsättningar. Om de skyddar dig från slitage eller faror som kemikalier eller skador är de skattefria. Skyddskläder används ofta bland svetsare, smeder, murare och betongarbetare bland annat.
- Om arbetskläder används i jobbet och inte lämpar sig för privat bruk, som kläder för kockar eller sjukvårdspersonal, kan de vara skattefria.
- Kläder som skyddar mot frätande ämnen räknas som ett typ av arbetsredskap, och är därför skattefritt och avdragsgillt. Andra kläder, som skyddar mot exempelvis väta, värme och kyla av skattefria och avdragsgilla om orsaken är något annat än väderförhållanden. Då räknas även dessa som arbetsredskap.
- Särskilt utformade kläder, som är anpassade för arbetet och som är olämpliga att bära någon annanstans än på jobbet är också avdragsgilla och skattefria. Klädernas snitt, och färg är speciellt utformade för det jobbet som ska utföras. Exempel på detta är kläder som används inom sjukvård, och hotell- och restaurangnäringen.
Kläder som kan användas privat:
- Om arbetskläder kan användas privat, som kostymer eller dräkter, så måste arbetsgivarens namn och/eller logotyp synas. Om loggan eller namnen synd ordentligt så är kläderna avdragsgilla och skattefria, eftersom det då antas att kläderna inte kommer att användas privat.
- Om du lånar arbetskläder från arbetsgivaren för särskilda uppgifter, som att vara i en orkester eller vid en begravning, kan de vara skattefria. Men om arbetsgivaren ger dig sådana kläder permanent blir det skattepliktigt, även om du förväntas använda dem i ditt arbete, som en mörk kostym.
- Vanligare klädesplagg, som jackor, kostymer, blusar och byxor kan vara avdragsgillt och skattefritt OM vissa kriterier uppfylls. Kläderna ska användas som arbetskläder. Det ska också vara obligatoriskt för alla med samma tjänst att använda likadana kläder. Plaggen ska vara anpassade för tjänsten, alltså enhetliga med resten av personalen i samma tjänst. Företagets logotyp eller namn ska finnas på plaggen, så att det är tydligt att det rör sig om arbetskläder.
Som sagt, Skatteverket är tyvärr väldigt snäva och snåla kring vad som räknas som skattefria arbetskläder, och inte. Vi rekommenderar alltid att du hör av dig innan du genomför ett inköp. Det är otroligt tråkigt att i efterhand få reda på att din personal kommer behöva beskattas för kläderna du vill ge dom, eller att de inte går att dra av som kostnad överhuvudtaget.
Ida Nilsson
Senior Accounting Consultant, YourCFO