Skip to main content

Representation – vad är okej att dra av?

Skriven av Ida Nilsson
25 March, 2024
Dela Nyhet

Att förstå hur representation fungerar för företagare är viktigt, dels för att Skatteverket inte ska knacka på och undra vad tusan ni håller på med, och för att.. Ja, det är nog den viktigaste anledningen. Att följa lagar och regler är A och O. Läs vidare för info kring hur du hanterar representation på ett korrekt och effektivt sätt.

Avdragsgill vs ej avdragsgill

Det första de flesta vill veta är vad avdragsgill och ej avdragsgill representation faktiskt är. I bokföringen stöter man ofta på sådant som räknas som avdragsgillt, och annat som inte är avdragsgillt.
Att en kostnad är avdragsgill betyder att den får vara mer, dvs att den får bokföras som en riktigt kostnad. Denna kostnaden påverkar resultatet. Detta betyder att den alltså påverkar vinsten, och det allra viktigaste – den påverkar hur mycket som företaget ska betala i skatt.
En kostnad som inte är avdragsgill påverkar inte resultatet – den får inte lov att påverka hur mycket skatt som ska betalas in när räkenskapsåret är avslutat.

Naturligt samband och avdragsmöjligheter

Representationsutgifter endast är avdragsgilla om de har ett omedelbart samband med företagets verksamhet. Detta innebär att kostnaderna måste vara direkt relaterade till näringsverksamheten, både när det gäller tidpunkt, plats och målgrupp för representationen. Du kan alltså bjuda en framtida kund på middag, och diskutera hur ett affärssamarbete skulle kunna se ut. Du kan inte bjuda din familj eller dina kompisar på lunch, och betala med företagets pengar.
Helt enkelt så kallas det för representation för att du representerar ditt företag.

Måltidsrepresentation och att lyfta moms

Från och med den 1 januari 2017 har avdragsrätten för måltidsrepresentation, som lunch och middag upphört. Det finns det fortfarande möjlighet att lyfta moms på utgifter för måltidsrepresentation upp till 300 kr per person. Förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde kan också vara avdragsgilla, men här gäller det att det du bjuder på inte ersätter en fullständig måltid. Detta betyder att du kan bjuda på middag för 300 kr per person, och i sådana fall lyfta momsen. Resten av kostnaden blir vad man kallar för “ej avdragsgill representation”. Vid representation måste man också ange vilka som har varit med på representationen. Det kan med fördel antecknas på baksidan av kvittot (som du ska spara).
Bjuder du på kanelbullar och kaffe så är hela kostnaden avdragsgill, eftersom kanelbullar inte räknas som en måltid (om man inte äter fruktansvärt många, men lagen säger inte vart gränsen går). Även momsen får lov att lyftas.

Är du osäker på hur mycket, om ens något, som får dras av? Klicka HÄR för att komma vidare till Skatteverkets representationsuträknare – bara att fylla i!

Intern representation och kringkostnader

För intern representation, såsom personalfester, är det högsta avdragsgilla beloppet 180 kr plus moms per person. Detta inkluderar kringkostnader som lokalhyra och underhållning. Enligt Skatteverket betraktas kostnader för högst två personalfester per år som avdragsgilla. Så välj med omsorg!
Om summan för personalfesten överstiger 180 kr per person, så är överstigande belopp inte avdragsgillt.
Bjuder du personalen på fika eller frukt så är detta avdragsgillt, eftersom det inte ersätter en måltid.

Teaterbiljetter, greenfee och demonstrationer

Rimliga avdragsgilla kostnader för exempelvis teaterbiljetter och greenfee vid golfspel anses vara 180 kr plus moms per person. Den stora frågan här är hur man avgör om det är direkt nödvändigt för ditt företag att du spelar golf, eller bjuder någon på en golfrunda (det kanske märks att personen som skriver denna texten inte är golfare).
För demonstrationer och visningar finns möjlighet att göra avdrag för enklare förtäring upp till 60 kr plus moms per person. Har du bjudit in 50 personer för att presentera en ny produkt så kan du göra avdrag med totalt 3000 kr ex moms.

Representations- och reklamgåvor

Den högsta avdragsgilla summan för representationsgåvor är 300 kr plus moms per person. Dessa gåvor måste ha ett omedelbart samband med verksamheten. Exempelvis kan det vara en liten present till en kund som du håller på att omförhandla kontrakt med.
Reklamgåvor kan också dras av med ett skäligt belopp, dock högst 300 kr plus moms per person. De bör ha en anknytning till ditt företags verksamhet, men enklare presentartiklar är okej, förutsatt att de är märkta med ditt företags logga eller varumärke.

Känns det som mycket att hålla koll på? Fullt förståeligt, det är ju faktiskt ett heltidsjobb att sköta ett företags ekonomi. Skulle du hellre vilja lägga dina timmar på något annat än att slita ditt hår? 
Hör av dig antingen via mail (info@yourcfo.se) eller på telefon 031-14 66 46. Vi är redo att ta emot dig med öppna armar!

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO