Nya regler för gränsöverskridande distansarbete – färre hemresor, mer socialförsäkring!
Förbered er på ett nytt internationellt ramavtal som gör distansarbete över landsgränserna ännu smidigare! Från och med den 1 juli 2023 är Sverige redo att rocka (eller rucka på) reglerna för socialförsäkring vid gränsöverskridande arbete på distans. Vi snackar uppgradering av EU:s nuvarande regelverk för social trygghet.
Bakgrunden till detta genialiska avtal är pandemins påverkan på arbetslivet. Tänk att Corona-kaoset förde med sig något positivt. Distansarbete har gått från “meh” till “hurra!” på kort tid. Normalt sett baseras socialförsäkringen på det land där den anställde är lagligt anställd. Nu kommer det också tas hänsyn till bosättningslandet och hur mycket arbete som faktiskt görs hemifrån. Målet med de nya reglerna är att göra livet enklare för de som bor i ett land och arbetsgivare i ett annat. Eller för exempelvis frusna svenskar som vill tillbringa några av de mörka månaderna på exempelvis Malta, men ändå fortsätta åtnjuta fördelarna av att ha kvar sin socialförsäkring i Sverige.
Här är vad du behöver veta om det nya avtalet:
Om du är anställd i ett land men bor i ett annat, kommer din socialförsäkring att gälla i arbetsgivarens land. Detta förutsatt att du inte spenderar mer än 50 procent av din arbetstid i bosättningslandet. Jämfört med tidigare gräns på 25 % så är det en ordentlig uppgradering! Ett A1-intyg från Försäkringskassan eller motsvarande myndighet bekräftar din socialförsäkringstillhörighet.
Observera att det här avtalet bara gäller distansarbete, när du kan jobba hemifrån eller på annan tillfällig plats med hjälp av arbetsgivarens system. Om du måste åka utomlands för att installera maskiner eller något annat som kräver att du är på en annan plats än den ordinarie arbetsplatsen, får du inte dra nytta av de här nya reglerna.
För att det här magiska avtalet ska fungera krävs det att både arbetsgivarens land och ditt bosättningsland har skrivit på. Är bara ena sidan ombord? Då gäller fortfarande den gamla 25-procentgränsen.
Viktig att ha i åtanke
EU:s och EEA:s medlemsländer samt Schweiz fick chansen att haka på detta avtal från och med den 1 juli 2023. Vid ikraftträdandet hade 17 länder, inklusive Sverige, Norge och Finland, skrivit på. För länder som ansluter sig efter den 1 juli 2023 börjar avtalet gälla från och med dagen då de skriver under.
Summering
Detta avtal kommer göra det smidigare för anställda att behålla sin socialförsäkring i arbetsgivarens land utan att behöva resa fram och tillbaka lika mycket. Det är en välkommen förändring! Allt fler anställda vill jobba hemma eller på andra tillfälliga platser. Helt enkelt för att det är skönt att få bestämma själv (och inte frysa tårna av sig på vintern)!
Intresserad av att få veta mer? Få hjälp med att forma ditt företag att följa dina drömmar? Hör av dig till oss!