Skip to main content

Julbord, skumtomtar och pepparkakor – guide till det avdragsgilla i jul-djungeln

Skriven av Ida Nilsson
4 December, 2023
Dela Nyhet

Nu är det jul, här i vårt hus! Hur blir julbord avdragsgill för företaget? Det du, svaret på den frågan serveras här!

Mörkret och kylan lägger sig som en blöt filt kring vårt avlånga, lilla land. Att då kunna skämma bort sina anställda lite extra är något som många företagare vill göra. Men vad ska man tänka på, och vilka kan man bjuda? Det stolpar vi upp i detta inlägg.

Julbord för anställda (och de där snälla styrelsemedlemmarna)

Om du bjuder dina anställda på julbord gäller samma regler som vid en personalfest. Avdrag för personalfest kan tyvärr bara användas högst två gånger per år. För personalfester (och julbord) kan du dra av 60 kr exklusive moms per person. Dessa 60 kr betraktas som ett “skäligt avdrag” för förfriskningar och enklare förtäring. Kringkostnader kan ibland uppstå (ex transport), och då är det upp till 180 kr exklusive moms för kringkostnader per person är godkänt för avdrag. Överstiger kostnaden detta belopp blir den delen skattepliktig för företaget och klassas som en ej avdragsgill kostnad

Julbord för riktigt snälla kunder

Julbord för kunder behandlas som helt vanlig representation, trots att det faktiskt är jul. Det är alltså inte en avdragsgill kostnad för företaget (eftersom ett julbord ersätter minst en middag). Avdrag för moms görs på kostnader upp till 300 ex moms kr per person.

Särskilda regler för Enskild Firma

Du som driver en enskild firma räknas varken som anställd eller styrelsemedlem (trots att vi vet att du jobbar minst lika hårt som de med AB) och får därför klara dig utan både julklappar och julbord. Reglerna för dina eventuella anställda följer samma principer som ovan.

Vill du slippa tänka på detta i jul? Hör gärna av dig till oss, så kikar vi på en lösning tillsammans!

God Jul önskar gänget på Your CFO!

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO