Skip to main content

Har dina anställda tagit ut årets semester ännu?

Skriven av Ida Nilsson
12 February, 2024
Dela Nyhet

Som arbetsgivare är det viktigt att se till att dina anställda tar ut sin intjänade semester i tid. Enligt gällande lagstiftning ska dina anställda ta ut minst 20 betalda semesterdagar under ett semesterår, vilket sträcker sig från den 1 april ett år till och med den 31 mars året därpå. Detta kallas för semesteråret, och är av oklara anledningar inte samma som vare sig kalenderåret eller ditt räkenskapsår.

Påminn dina anställda om att ta ut semester innan påsk

Med den nära förestående slutet på detta semesterår, den 31 mars, är det dags att påminna de anställda att ta ut sin kvarvarande semesterledighet. I år (2024) börjar påsken precis vid slutet av semesteråret. Detta ger en möjlighet för många att utnyttja sina återstående betalda semesterdagar under påsk, och njuta av välförtjänt ledighet.

Sparad semester

Sparad semester har du säkert hört talas om. Som huvudregel säger man att semesterdagar ska tas ut i ledighet, och ska inte bytas ut mot extra lön. Varken arbetsgivare eller anställd har rätt att bestämma om detta på egen hand. Sverige är ett land där rättigheter för anställda är starka, tack vare engagerade fack. Det är otroligt viktigt för anställda att vila, för att orka med att arbeta. Därför ska semester (nästan) alltid tas ut i faktisk ledighet. Det går att spara semester, och då är det tillåtet att spara de dagar som överstiger 20. 20 dagar är det lägsta tillåtna antalet dagar som en anställd ska vara ledig, enligt semsterlagen.

De överskjutande semesterdagarna får lov att sparas i högst fem år. Det är arbetsgivarens ansvar att sparade semesterdagar tas ut i ledighet. Ett tips är att ha det som en punkt i utvecklingssamtalen man bör ha årligen, så att både arbetsgivare och arbetstagare är väl informerad om hur mycket semester som finns kvar under resten av semesteråret.

Har den anställda för många dagar sparade, eller håller de på att passera bäst-före-datum? Då har du som arbetsgivare rätt att bestämma när ledigheten ska tas ut, men du måste i så fall underrätta den anställde om när semesterdagarna kommer att förläggas senast två månader i förväg.

Risken för skadestånd

Enligt semesterlagen måste den intjänade betalda semestern tas ut i ledighet och kan inte bara betalas ut i pengar. Att inte följa denna regel, och att inte säkerställa att dina anställda tar ut sin semester varje år kan leda till konsekvenser dig som arbetsgivare. Oavsett om den anställda insisterat på att få sina semesterdagar utbetalda så kan detta resultera i att du som arbetsgivare måste betala skadestånd till den anställda i efterhand. Om ditt företag är kollektivavtalsanslutet så finns risken att du också måste betala skadestånd till fackföreningen.

Undantag

Det finns vissa undantag där utbetalning av semesterdagar i pengar är tillåtet enligt semesterlagen.

  • Avslut av anställning
  • Om arbetsgivare byter mellan intjänadeår och semesterår (antingen tjänar man in dagar år 1, och tar ut år 2, eller så tjänar man i dom och använder löpande under år 1).
  • Långvarig frånvaro under semesteråret (ex på grund av sjukskrivning eller föräldraledighet)

Känns det som mycket att hålla koll på? Fullt förståeligt, det är ju faktiskt ett heltidsjobb att sköta ett företags ekonomi. Skulle du hellre vilja lägga dina timmar på något annat än att slita ditt hår? 
Hör av dig antingen via mail (info@yourcfo.se) eller på telefon 031-14 66 46. Vi är redo att ta emot dig med öppna armar!

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO