Skip to main content

Funderar du på julklapp – här är en fusklapp

Skriven av Ida Nilsson
25 November, 2022
Dela Nyhet

Julen står för dörren, och många har funderingar kring vad som gäller i år. Hur blir klappen avdragsgill för företaget, och vart går gränsen för att klappen ska vara skattefri för de anställda?

Julgåvor som arbetsgivaren ger sina anställda under 2022 får inte överstiga ett värde av 500 kr ink moms. För att julgåvan ska vara skattefri så ska gåvan inte gå att omvandla till pengar, och ges till alla anställda, eller till en större grupp av anställda. Styrelseledamöter kan också få sig en julklapp, och då gäller samma regler för skattefrihet. Vill företaget ge en gåva av större värde än 500 kr ink moms så är det inte bara den överstigande delen som beskattas hos den anställde, utan hela gåvans värde. I praktiken innebär detta att gåvans värde kommer att beskattas som lön för den anställde, och företaget betalar även arbetsgivaravgifter för hela gåvans värde.

Summan av kardemumman; Vill du ge dina anställda en skattefri gåva som är avdragsgill – håll dig under 500 kr ink moms, och ge antingen ett fysiskt ting eller ett presentkort som inte kan bytas in mot pengar.

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO