Skip to main content

Friskvårdsbidrag – Riktlinjer och tips för bokföring och redovisning

Skriven av Ida Nilsson
20 December, 2023
Dela Nyhet

Friskvårdsbidrag – vad, varför, hur och hur mycket? Många företag väljer att erbjuda sina anställda ett förmånligt friskvårdsbidrag, men vad innebär det egentligen och vilka regler och beloppsgränser gäller? Här går vi igenom vad du behöver veta om friskvårdsbidraget och ger tips för bokföring och redovisning!

Vad är ett friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag är en förutbestämd summa som arbetsgivare erbjuder sina anställda för att täcka kostnader för motion och andra friskvårdsaktiviteter. För att detta bidrag ska vara skattefritt måste vissa villkor vara uppfyllda, såsom att det erbjuds med samma belopp och villkor till hela personalen, har ett mindre värde och används för enklare former av motion och friskvård.

Hur mycket?

Skatteverket anser att ett friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr (inklusive moms) per år och anställd utgör ett mindre värde. Enligt Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) från juni 2019 ansågs ett bidrag på 6 500 kr (inklusive moms) vara för högt över gränsen, och det hela beloppet beskattarades, och arbetsgivaren fick betala sociala avgifter.. Så håll er under 5 000 kr!

Skattefria friskvårdsaktiviteter

Skatteverket har avskaffat sin lista över godkända friskvårdsaktiviteter (gissningsvis för att de fick för mycket frågor kring vad man får hitta på med sitt friskvårdsbidrag). Tidigare accepterade aktiviteter inkluderar styrketräning, spinning, dans och bollsporter. HFD har även öppnat upp för skattefrihet för golf på “pay and play-banor” och driving range. Andra möjliga skattefria aktiviteter kan inkludera golf (greenfee), ridning, segling, dykning samt behandlingar som massage och akupunktur. Den roligaste aktiviteten vi fått bekräftat som är OK är cowboyskjutning, lieslåtterkurs och agilitykurs. Där får ni lite inspiration!

Motions- och friskvårdsaktiviteter via internet

Skatteverket har utökat möjligheten att utföra skattefria motions- eller friskvårdsaktiviteter genom internetbaserade tjänster i hemmet. Detta gäller särskilt om tjänsten kan användas dygnet runt och inkluderar exempelvis mobilappar och webbtjänster. Så har du en yoga-app som du verkligen gillar, men inte är säker på att du vill betala för? Spara kvittot, och lämna in!

Naturaförmån – fri motion och friskvård

Förutom friskvårdsbidrag kan arbetsgivare erbjuda en naturaförmån genom att tillhandahålla enklare motion och friskvård direkt på arbetsplatsen. Beloppsgränser för denna förmån är svårare att fastställa och bedöms individuellt. Som Skatteverket älskar att säga – det beror på.

Kombination av naturaförmån och friskvårdsbidrag

Arbetsgivare kan erbjuda både en naturaförmån och ett friskvårdsbidrag utan beskattning, förutsatt att de uppfyller kraven för skattefrihet. Exempelvis kan ett lokalt gymkort betalas av arbetsgivaren, och samtidigt ges ett friskvårdsbidrag till alla anställda. Detta kan vara skattefritt om det totala värdet inte överstiger det fastställda mindre värdet (men som sagt, det beror på).

Bokföring och redovisning av friskvårdsbidrag

För att utnyttja friskvårdsbidraget bör den anställde själv betala för aktiviteten och lämna kvittot till arbetsgivaren för ersättning. Det är viktigt att notera att friskvårdsbidrag som inte används under ett år inte kan överföras till nästa år. Det går alltså inte att spara, utan måste användas.

Viktigt att tänka på är att man behöver hålla koll på hur mycket varje anställd använt av sitt friskvårdsbidrag. Om man går över gränsen på 5 000 kr, så måste detta beskattas. Det betyder att det hamnar på lönen för den anställde, så det betalas både personalskatt och arbetsgivaravgifter – och inte bara på den överstigande delen, utan på hela klabbet. Så, som vi redan sagt; håll er under 5 000 kr per år.

Sammanfattningsvis ger ett friskvårdsbidrag anställda möjligheten att njuta av motion och friskvård samtidigt som det skapar skattefördelar för både arbetsgivare och anställda. Arbetsgivarens skattemässiga resultat sänks, och de anställda håller sig friskare, och kan gymma utan att gå i personlig konkurs. Sugen på att låta oss ta hand om allt detta? Klart du är – hör av dig så snackar vi!

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO