Skip to main content

Faktura: guide för smarta företagare

Skriven av Ida Nilsson
23 November, 2023
Dela Nyhet

Hej, och välkommen till vår hörna av internet, där vi diskuterar allt från bokföringstips till skatteplanering. Idag dyker vi ner i fakturornas värld, så ta ett djupt andetag! Faktura – det där papperet eller digitala dokumentet som är en del av varje företags vardag. Men vad behöver egentligen finnas med på en faktura för att den ska vara lagligt vattentät? Häng med när vi guidar er genom fakturakraven.

Företagsinfo:

Bästa sättet att börja är att skriva in ditt företagsnamn och företagets adress. Ungefär som när man skrev sitt namn överst på ett prov, fast för företag.

Momsregistreringsnummer:

Är du momsregistrerad? Inkludera ditt momsregistreringsnummer.

Kundinfo:

Du måste veta vart fakturan ska skickas. Kundens namn och adress är det som ska med. Är det ett annat företag du fakturerar? Se till att fakturan verkligen är utställd till företaget, annars kan det bli så att fakturan inte är avdragsgill för mottagaren.
Vid omvänd skattskyldighet är det även krav på att ange mottagarens momsnummer på fakturan. Detta gäller också om du fakturerar företag inom EU.

Datum:

Märk ut när du skapade konstverket (fakturan alltså) och när du vill ha pengarna på plats. Med lite mer formella ord heter det förstnämnda fakturadatum, och det sistnämda förfallodatum.

Fakturanummer:

I bokföringens magiska värld älskar vi fakturor. Därför förtjänar varje faktura sitt eget unika nummer. Oavsett om man håller med oss om att fakturor är magiska, så är detta ett lagkrav. Ett annat ord för fakturanummer är löpnummer, och ingen faktura får ha samma nummer som en annan under samma år. Vi rekommenderar att man håller sig till en nummerserie, oavsett år, för så lite förvirring som möjligt. Dessa löpnummer bör också vara i stigande ordning, så hoppa inte hejvilt fram och tillbaka mellan olika nummer.

Beskrivning av varor/tjänster:

Berätta vad du har sålt. Ju tydligare desto bättre – ingen gillar mysterier när det kommer till bokföring.

Prisuppgifter:

Specificera och dela upp kostnaderna, så att detta är lika tydligt som vad du har sålt. Inkludera också andra eventuella avgifter. Ange också vilken valuta priserna är angivna i.

Moms:

Räkna ut momsbeloppet och ange det på fakturan. Många gillar att veta vad de betalar för, även om de flesta inte verkar gilla moms.

Betalningsvillkor:

Ingen gillar oklarheter. Var tydlig med när du vill ha dina pengar (förfallodatum), och vad som händer om du inte får pengarna i tid. Det låter lite olycksbådande, men det är väldigt vanligt med en liten rad i stil med: “Dröjsmålsränta: 8%”.

Betalningsuppgifter:

Hur vill du ha betalt? Sätt denna informationen tydligt på fakturan, ingen gillar att sitta med förstoringsglas och leta efter BG-nummer.

Så där – en snabb genomgång av det fantastiska som är fakturans värld!

Känns det som lite väl mycket att komma ihåg? Fullt förståeligt!
Vårt tips – använd dig av ett bokföringsprogram (vi rekommenderar Fortnox). I dessa program finns det en faktura-modul som man kan använda för att skapa fakturor snabbt och enkelt. På det sättet innehåller fakturorna allt som de ska innehålla, och du slibber bråk med Skatteverket.

Självklart finns vi också här, oavsett om du vill att vi tar över allt vad företagsekonomi heter, eller om du bara vill ha svar på lite frågor för att kunna fortsätta på egen hand. Hör gärna av dig!
Happy fakturering! 🚀💰

Ida Nilsson

Accounting Consultant, YourCFO