Skip to main content

Årsredovisning – Vad ska den innehålla?

Skriven av Ida Nilsson
13 January, 2025
Dela Nyhet

Hallå du som driver aktiebolag, här är en snabbkurs i hur du överlever din årsredovisning utan att få (jättemånga) gråa hår!

En årsredovisning är i grunden en summering av ditt företags äventyr under året. Det är en blandning av siffror, berättelser, och mer siffror som till slut landar i en prydlig samling, vid namn årsredovisning. Denna sparas sedan digitalt (i alla fall om vi hjälper till), men kan också sparas old school, genom att skrivas ut och sättas in i en dammig pärm. Vi ska bryta ner vad en årsredovisning ska innehålla i hanterbara bitar.

Årsredovisningen i ett nötskal:

  • Förvaltningsberättelse
  • Resultaträkning
  • Balansräkning
  • Tilläggsupplysningar (noter)

Förvaltningsberättelsen

Här handlar det om att med ord beskriva ditt företags stordåd under året. Tänk dig Volvos årsredovisning för 2023 – 232 sidor av nagelbitande läsning. Men oroa dig inte, din berättelse behöver inte vara riktigt lika episk. En kort sammanfattning om hur ni rockade året och hur ni tänker använda pengarna framöver räcker gott. Förvaltningsberättelsen innehåller information som man inte kan tillgodogöra sig i resultat- eller balansräkningen. Exempel på sådant som förvaltningsberättelsen ska innehålla:

  • Allmänt om verksamheten (vad gör du, och vart finns ditt företag rent geografiskt)
  • Väsentliga händelser under räkenskapsåret (finns det något extra spännande som hänt, som påverkat ditt företag?)
  • Flerårsöversikt (där jämförs viktiga nyckeltal mot varandra över tidigare år, oftast nettoomsättning, resultat efter finansiella poster och soliditet)
  • Förändringar i eget kapital (vilka förändringar i eget kapital har skett jämfört med föregående års balansräkning, oftast årets resultat, omföring av föregående års resultat och utdelning)

Resultaträkningen och balansräkningen

Dessa är som dina vanliga balans- och resultatrapporter, fast i en lite snofsigare version. Vill du se exempel på detta, så kan du klicka här, så hamnar du hos Bolagsverket.

Tilläggsupplysningar (noter eller nötter)

Dessa är för att specificera vad som döljer sig bakom siffrorna i dina rapporter. Det kan vara detaljer om aktieinnehav eller anteckningar om utdelningar. En not som alltid är med om du har (eller själv är) anställda i företaget. Då ska medelantalet anställda med som en not.

Övrigt

Kom ihåg att hålla en bolagsstämma innan du skickar in din årsredovisning. Stämman ska godkänna rapporten och hållas senast fyra till sex veckor innan deadline för inskick. Läs mer om detta på Bolagsverkets hemsida.

Om du är lyckosam nog att ditt företag under två år i rad checkar av två eller fler av följande kriterier behöver du en revisor som granskar ditt bokslut:

  • Omsättning över 3 miljoner
  • Fler än 3 anställda
  • Balansomslutning över 1,5 miljoner

Regelverket som gäller för din årsredovisning heter K2, vilket innebär lite lättare regler jämfört med de stora företagen, som använder sig av K3.

Att hantera sin årsredovisning kan kännas som att klättra uppför ett berg, men med rätt verktyg och lite vägledning kommer du märka att det inte är så farligt som det verkar. Tänk på det som ett tillfälle att stolt visa upp vad ditt företag åstadkommit under året.

Är du höjdrädd och hellre vill att vi professionella bergsklättrare (som är vana experter gällande allt som har med redovisning att göra) tar hand om hela baletten åt dig; hör av dig!

Vi är bara ett mail eller ett telefonsamtal bort.

info@yourcfo.se
031-14 66 46

Dela Nyhet

Ida Nilsson

Senior Accounting Consultant, YourCFO