Skattefri ”Coronagåva”

 

Under år 2020 var det möjligt att ge sin personal en skattefri gåva till följd av pandemin. Även under år 2021 kan arbetsgivare använda sig av möjligheten och regeringen har även höjt det skattefria beloppet. Här kan du läsa vad som gäller kring den så kallade ”Coronagåvan”.

Coronagåvan infördes som en åtgärd till följd av Coronapandemin. Syftet med Coronagåvan är enligt regeringen att stötta svenska företag och stärka den ekonomiska återhämtningen. En arbetsgivare kan alltså ge de anställda en skattefri gåva, så länge det inte handlar om rena pengar. Det går bra att dela upp Coronagåvan på flera saker och/eller tillfällen så länge det sammanlagda beloppet inte överstiger 2000 kronor inklusive moms. Om gåvans marknadsvärde överstiger 2000 kronor beskattas den överstigande delen som lön.

 

Den skattefria Coronagåvan gäller utöver den möjlighet som finns att ge andra skattefria gåvor, till exempel julgåva, och gäller fram till och med den 31 december år 2021. Reglerna för den skattefria gåvan trädde i kraft den 1 maj i år, men ska kunna tillämpas retroaktivt från 1 januari. Coronagåvan kan ges när som helst under år 2021 och den kan också delas upp och ges vid flera tillfällen, till exempel 500 kronor, fyra gånger på ett år. Det är också möjligt att slå ihop två skattefria gåvor, till exempel Coronagåvan och julgåvan. Då får man ett skattefritt belopp på 2500 kronor i år.

 

Har du fortfarande frågor eller funderingar kring vad det här kan innebära för ditt bolag och dina anställda? Tveka inte att slå oss en signal eller skicka iväg ett snabbt mail till din kontaktperson hos oss eller till info@yourcfo.se!

Gåva