Skip to main content

Julgåva – guide till det avdragsgilla i jul-djungeln

Skriven av Ida Nilsson
10 November, 2023
Dela Nyhet

Julen står för dörren, och många har funderingar kring vad som gäller i år. Hur blir julgåva avdragsgill för företaget, och vart går gränsen för att klappen ska vara skattefri för de anställda?

Att få skämma bort sina anställda med julgåva är något som många företagare vill göra. Hur bär man sig åt för att hålla sig inom ramarna för vad som är tillåtet? Det stolpar vi upp i detta inlägg. Du kan istället fokusera på det som är viktigt i jul!

Julgåva till anställda och styrelsemedlemmar

Att ge julklappar är en fin gest, och det finns viktiga regler att följa för att denna fina gest inte ska resultera i extra skatt för mottagaren. Julgåvor som arbetsgivaren ger sina anställda (och styrelseledamöter som varit snälla) under 2023 får inte överstiga ett värde av 500 kr ink moms. För att julgåvan ska vara skattefri så ska gåvan inte gå att omvandla till pengar. Den ska ges till alla anställda, eller till en större grupp av anställda. Vill företaget ge en gåva av större värde än 500 kr ink moms så är det inte bara den överstigande delen som beskattas hos den anställde, utan hela gåvans värde. I praktiken innebär detta att gåvans värde kommer att beskattas som lön för den anställde. Företaget betalar även arbetsgivaravgifter för hela gåvans värde.

Summan av kardemumman (eller kanelstången); Vill du ge dina anställda en skattefri gåva som är avdragsgill – håll dig under 500 kr ink moms, och ge antingen ett fysiskt ting eller ett presentkort som inte kan bytas in mot pengar.

Skänka julgåva till välgörenhet

I denna oroliga tid har det blivit allt vanligare att skänka pengar (exempelvis till UNICEF eller Rädda Barnen), och detta är ett alternativ till att ge anställda en julklapp. Om den anställda själv väljer att gåvan ska gå till välgörenhet så kommer summan av gåvan att beskattas som lön, och blir inte avdragsgill för företaget. För att det inte ska förmånsbeskattas hos den anställde så krävs det att det är arbetsgivaren som bestämmer att gåvan ska gå till välgörenhet. Dock kommer gåvan inte att vara svdragsgill för företaget.

Får snälla kunder en julklapp?

Julgåva till kunder kan ge skatteavdrag upp till 300 kr (exklusive moms), men endast om de överlämnas i samband med en affärsuppgörelse, eller representationstillfälle under julen. Denna typen av gåva kallas lite tjusigt för “representationsgåva”. Vi avråder starkt från detta, eftersom Skatteverkets svar på hurvida detta är tillåtet eller ej lyder ” det beror på”, men inte går in mer specifikt på exakt VAD det beror på.
Här gäller det alltså att vara försiktig! Dyra gåvor kan nämligen väldigt enkelt betraltas som mutor, och det är ju givetvis förbjudet, oavsett hur snäll kunden är, och hur välförtjänt en riktigt fin julklapp är.

Ett betydligt säkrare kort att satsa på (och det enda vi på Your CFO rekommenderar) är en reklamgåva. Rent strikt är en reklamgåva en gåva av enklare karaktär, med företagets logga på. Summan per gåva får även här uppgå till max 300 kr (ex moms). En trevlig vinöppnare, eller kanske en termosmugg till glöggen?

Särskilda regler för Enskild Firma

Du som driver en enskild firma räknas varken som anställd eller styrelsemedlem (trots att vi vet att du jobbar minst lika hårt som de med AB) och får därför klara dig utan julklappar från företaget. Reglerna för dina eventuella anställda följer samma principer som ovan.

Vill du slippa tänka på detta i jul? Hör gärna av dig till oss, så kikar vi på en lösning tillsammans!

God Jul önskar gänget på Your CFO!

Ida Nilsson

Senior Accounting Consultant, YourCFO